Kakelugnens släktingar – andra eldstäder

 

Kakelugn eller kamin eller rörspis eller …?

Här på Allt om kakelugn.se är vi självfallet ytterst partiska när det gäller valet av eldstad: klart att ni ska ha en kakelugn!
Kakelugnen är fortfarande, sin ålder till trots, oöverträffad som eldstad både vad gäller effektiv värme och – oomstritt – skönhet. Köp en kakelugn! 
Men om du ändå tvekar i valet mellan eldstäder så kan följande lista vara till hjälp. Det här är kakelugnens ”släktingar”, dvs andra eldstäder man kan ha i sitt hem:  

Rörspisen – ”Fattigmanskakelugnen”
Rörspisen är i princip exakt uppbyggd som en kakelugn, fast utan det påkostade utanpåverket: kakelplattorna. Inuti brukar de vara murade på samma värmebesparande sätt, men förr murades ofta rörspisarna som treröringar, medan kakelugnarna oftast var femröringar och verkningsgraden blev då dämre för den enklare rörspisen. Rörspisen blev ett bra alternativ för allmogen eftersom den var betydligt enklare och billigare att skaffa sig. Efter att ha murats upp behövde den bara putsas och målas utanpå. Ibland hade den smidda luckor som stängde inne elden, men den kunde också vara en helt öppen eldstad. Oftast är de helt vitmålade eller vitkalkade och mycket vackra i sin enkelhet. I dag kan man mura rörspisar på samma sätt som kakelugnar och få lika bra verkningsgrad. 
 

Besparingsspisen –ett mellanting
Besparingsspisen kallades ett mellanting mellan öppen spis och kakelugn som förekom i enklare hushåll. Vanlig i arbetarbostäder slutet av 1800-talet. Den var tänkt att spara på veden, men utan kakelugnens avancerade konstruktion.  

Öppen spis
Usel verkningsgrad, och ger alltså bara minimalt med värme tillbaka. Men hög mysfaktor eftersom man ser elden. Ej barnsäker. Verkningsgrad ca 5-10 procent.  

Spisinsats i öppen spis / kassett
Den som vill förbättre värmeåtergivningen på sin öppna spis kan sätta in en spisinsats eller en kasset. Verkningsgraden förbättras då till 40-60 procent. Oftast ser man fortfarande elden genom glasdörrar, men om man ibland  vill myselda kan man också elda med luckorna öppna (men tappar då förstås i verkningsgrad) 

Murspis
Passar om man vill en eldstad med hög mys-faktor, men med bättre värmeeffektivitet än en öppen spis. Den har en insats som byggs in i betongblock och putsas eller målas. Förhållandevis låg vikt. Verkningsgrad 65-75 procent.  

Moderna kakel- tegel- eller täljstensugnar
Väger ofta mindre än en traditionell kakelugn på grund av moderna material. Många av dessa moderna varianter kan den händige köparen bygga ihop själv. Kan eldas mycket hårdare och oftare än traditionella kakelugnar. Verkningsgrad 67-75 procent. 

Gjutjärnskamin
Ger mycket värme och funkar utmärkt i t ex sommarhus som behöver eldas upp snabbt. Ej särskilt barnsäkra då de ofta blir heta på utsidan. Verkningsgrad 76-75 procent.  

Braskamin
Effektiv eldstad som ger bra värme. Braskaminer är i plåt och väger väldigt lite.  Verkningsgrad 65-85 procent 

Kakelkamin
Kakelkaminen är som en braskamin, men har lånat utseendet från en kakelugn. Den är ett slags mellanting:  tar längre tid på sig att svalna av än en braskamin, men inte lika lång tid som en riktig kakelugn. Väger mer än braskaminen men inte så mycket som en kakelugn. Bra alternativ för dig som önskar en kakelugn, men som inte vill installera ett fundament som kan bära en riktig och tyngre kakelugn. Verkningsgrad 70-75 procent.  

Köksspis i gjutjärn
Kom i slutet av 1800-talet och finns fortfarande kvar i många äldre hus. Fungerar både som värmekälla och för matlagning. Verkningsgrad: olika! 

Pelletskamin
Nu snackar vi professionell uppvärmning snarare än mysfaktor och skönhet. Kräver skötsel och tillsyn, som påfyllning av pellets. Värmen kan regleras steglöst för behaglig inomhustemperatur. Verkningsgrad 45-85 procent.    

Källa:   på sajten http://www.skorstensfejare.se/pub25.asp  som Skorstensfejaremästarnas Riksförbund står bakom, finns en genomgång av alla olika eldstäder som finns och en massa fakta om dem, som verkningsgrad, effekt, vikt och rökgastemperatur osv.
Läs gärna mer där om du står i valet och kvalet mellan olika eldstäder.