Att plocka ner en kakelugn

Plocka ner en kakelugn – vad ska jag tänka på?

 

  1. Till att börja med: Var försiktig! Var respektfull! Det är en del av det svenska kulturarvet du hanterar.
  2. Börja med att ta några bilder av kakelugnen som den står uppmonterad. En sådan bild är ovärderlig för den som ska sätta upp den igen, och gör det självklart mycket enklare att sälja kakelugnen när den väl är nedplockad. Du tar då självklart med en sådan bild i annons, men poängterar samtidigt att det hårda slitet med att plocka ner kakelugnen redan är gjort! 
  3. Märk upp kakelugnen. Sätt exempelvis bitar av maskeringstejp på varje bit och skriv på dem. Skriv inte direkt på kaklet, det kan vara svårt att få bort. Var systematisk! Kalla gärna alla bitarna på nedersta varvet för nummer 1 (1:2, 1:2, 1:3 …)  och sedan på varv två kommer 2:1, 2:2, 2:3 osv… Eller:   A:1, A:2, A:3 och på andra varvet B:1, B:2… osv.
  4. Gör gärna också en enkel skiss av hur du har märkt upp kakelugnen. Detta underlättar otroligt för den som ska sätta upp den igen, och det underlättar därmed för dig som ska sälja kakelugnen.
  5. När du börjar plocka ner bitarna:  var försiktig, ta det långsamt. Lös upp bruket med vatten och vänta på att det lossar. Använd en träkil och knacka försiktigt loss varje kakelplatta med en träkil efter att ha blött ner bruket ordentligt. Börja plocka plattor uppifrån och vicka försiktigt loss dem inåt. TA DET FÖRSIKTIGT!!!! Det är värt det när decennium och sekler står på spel.
  6. Se till att lägga undan inte bara kakelplattorna utan även luckor, spjäll, sotluckor och liknande som hör till kakelugnen. Det höjer kakelugnens värde och är framför allt roligare om alla delar är original när den ska säljas och pusslas ihop igen.
  7. Avgör själv om du vill lägga ner arbete på att också ta ur bruket ur varje kakelplatta eller säljer den i befintligt skick. Det är i så fall ett arbete som den som köper den måste göra, så det kan vara ett försäljningsargument att ha gjort det innan, när du ändå står och slabbar med vatten och lera… 🙂  
  8. Om du vet var kakelugnen kommer ifrån, hur gammal den är, och var och när den plockades ner så är det information som definitivt bidrar både till mervärde vid försäljningen och inte minst för dem som kommer att äga och vårda kakelugnen i framtiden. Bidra till vårt gemensamma kulturarv! Skriv ner just din kakelugns historia i enkla stolpar så att den bevaras för framtiden.
  9. Packa kakelugnsbitarna omsorgsfullt i till exempel banankartonger eller liknande. Undvik helst att lägga dem på varandra i flera lager. Då är det större risk att de spricker. Ställ dem helst upp i bara ett lager och lägg papper, tyg, bubbelplast eller något annat skyddande material emellan. Och undvik att stapla kartongerna på varandra.