Här hittar du fler exempel på de magnifika 1700-tals-kakelugnarna från Marieberg. Alla de här finns på Sturehofs Slott.
f”Kakelugnarnas Kung”
Den här parad-kakelugnen står i Gula förmaket på Sturehofs Slott och kallas för ”Kakelugnarnas Kung”, därför att den anses som den kanske allra vackraste kakelugnen i hela landet. Dels för att den är så magnifikt stor och dels för att den har ett väldigt komplicerat mönster som kräver god mönsterpassning.
Varje kakelplatta är unik och måste pusslas in på en bestämd plats. Granskar man den noga ser man att det uppstått aningen misspassning här och där, och det beror på att den har satts om ett antal gånger genom åren. Mönstret i dekoren visar tre franska liljor omramade av en krans = Liljencrantz, beställarens familjevapen.
fKolonn-kakelugnen som lurar ögat
Bland det första som möter besökaren när man går in i den över sällskapsvåningen på Sturehofs Slott är den åttkantiga salongen och dess kakelugn i kolonn-stil. Det är en stilbildning som försöker efterlikna de kolonner som höll uppe antikens tempel. Den här på Srurehof är typisk på så sätt att den hade en fyrkantig bas med en cylinderformad överdel, och stram dekor som var tromp l’oeil-målad. Tromp l’oeil var väldigt modernt på den här tiden och gick ut på att man uppepå kaklets glasyr målade en dekor som skulle se så tredimensionell ut som möjligt för att simulera räfflor och tredimensionella detaljer. Och nog är det svårt att genomskåda ”lurendrejeriet” om man står på några meters håll!
fFriherinnans Sängkammare
Den här vackra kakelugnen står i Friherrinnans stora sängkammare på Sturehofs Slott. På 1700-talet betraktades sovrummen inte alls som särskilt privata utan fick även fylla funktionen som sällskapsrum. Här huserade Johan Liljencrantz fru Ottiliana Wilhelmina Transchiöld.
Den rosiga kakelugnen k står i ett rum intill sängkammaren som var friherinnans lilla ”arbetsrum”, där hon kunde skriva brev eller handarbeta.
Ottiliana hade stor del i inredningsbesluten på slottet. Faktum är att efter att hon avled kunde hennes make inte riktigt trivas längre i sitt slott, för vart han än gick påminde rummen allt för mycket om den kära ”Otta”, berättar guiden på Sturehof.
Det enkla är kanske ändå det vackraste…
Dessa kakelugnar återfinns i några av de mindre rummen på Sturehofs Slott. Även om de är väldigt vackra och rikt utsmyckad i en nutida betraktares ögon så är detta några av de allra enklaste kakelugnarna på Sturehof. Bland annat så är de lite mindre i storlek och det faktum att de inte ståtar med mässingsluckor markerar att detta är lite enklare rum på slottet.
Vill du läsa mer om Sturehofs Slott? Klicka här!
Vill du läsa mer om Mariebergs Kakelugnsmakeri? Klicka här!
Läs mer om olika tidstypiska stilar här.
Tillbaka till Fakta om kakelugnar