Köpa gammal kakelugn

Vad ska jag tänka på?  

Det finns två olika vägar att gå:

  • Antingen kan du köpa en gammal kakelugn på annons, av en privatperson. Du kan också vända dig till Blocket eller någon annan annonsmarknad.
    Här nedan hittar du några exempel på vad som tidigare funnits att köpa på Blocket.se en vanlig septemberdag
    .
  • Eller också vänder du dig till en kakelugnsaffär. Kakelugnsförsäljarna säljer ofta både gamla och nya ugnar.

Förslag på vart du kan vända dig för att köpa en kakelugn på annons hittar du här. 

Fördelen med att gå genom en etablerad firma är att du kan känna dig lite tryggare i köpet och vet att kakelugnen kommer att vara komplett och fungera. Du kan säkert också köpa uppmonteringen från samma ställe eller från någon som de anlitar.
Nackdelen skulle kunna vara att det kan vara lite dyrare, och att du aldrig kommer att göra det där ”klippet”: att köpa en värdefull antik kakelugn på Blocket för en spottstyver! Troligtvis kommer du inte att göra det ändå. Men visst kan annons-marknaden erbjuda fantastiska tillfällen och de allra flesta som lägger ut en kakelugn på Blocket eller någon annan annonsmarknad lär inte vara lurendrejare utan helt vanliga, trevliga människor som bara vill göra en bra affär där båda parter är nöjda.    

Det kan för övrigt vara smart att besöka en kakelugnsbutik bara för att skaffa dig lite koll på vad som finns och vad du gillar, även om du ändå sedan väljer att jaga en gammal kakelugn bland annonser. I kakelugnsbutiken får du förmånen att se massor av kakelugnar uppställda bredvid varandram och kan få en bra blick över utbudet av stilar och typer. Då blir det lättare för dig att veta vad du är ute efter.  

Om du letar kakelugnar bland annonser så tänk på detta:
En gammal kakelugn kan säljas nedplockad eller på sin befintliga plats. Säljs den uppmonterad så står det i regel i annonsen (eller det är underförstått) att köparen själv får plocka ner den.
En kakelugn som säljs när den redan är nedplockad bör ligga prydligt sorterad i kartonger, gärna med skyddande papper eller tyg mellan bitarna. Om du vill köpa en sådan är det allra viktigaste att du tar dig god tid vid köpet och tillsammans med säljaren faktiskt plockar fram alla bitarna och kollar dem. Är de tydligt uppmärkta? Är kakelugnen komplett? Finns det några skador?
Det kan bli mycket svårt att komplettera bitar som saknas, eller att pussla ihop en kakelugn som inte är ordentligt märkt. I bästa fall finns det en skiss som visar hur de olika bitarna ska sitta, och som alltså grafiskt förklarar hur kakelugnens märkning ska tolkas, och har man riktig tur så finns det till och med en bild av kakelugnen uppmonterad, innan den plockades ned.
Du bör också kontrollera att det finns inner- och ytterluckor och spjäll och ventilationsluckor. Sådana detaljer kan man dock alltid komplettera med i efterhand om det kniper, men det är ju alltid roligare att ha originaldelarna.  
Det är också intressant att i förväg veta om kakelbitarna är urtagna eller om bruket/teglet sitter kvar i dem. De väger mycket mer då, och dessutom måste arbetet med att ta ur dem senare göras av dig i så fall.  

Tilläggas kan att en gammal kakelugn kan ju alltid modifieras på det sättet att man kan slopa något varv av slätt kakel om takhöjden i dess nya hem är lägre än i det förra. Se upp bara så att du inte väljer en för stor spis så att proportionerna blir konstiga om du måste ta bort ett par varv. Välj hellre en lägre spis i så fall, med ursprunglig höjd som liknar ditt hus takhöjd.   

Fråga, fråga! Oavsett varifrån du köper din gamla kakelugn, så ta reda på så mycket du bara kan om dess historia. Utöver de rent praktiska frågorna, så passa för allt i världen också p&a
ring; att ställa så många frågor du kan om just denna kakelugn.
För att bibehålla dess historia och för att det tillför en extra dimension till ägandet att veta lite om dess bakgrund! Dessutom ökar det faktiskt också kakelugnens värde rent monetärt.
Var har den stått? Hur gammal är den? När togs den ner? Vem tog ner den? Varför? Ta gärna en bild av det hus där den har stått om det är möjligt.

Tips!  Läs om trevlig ”kakelugnsforskning”!    

Läs mer:
Vad kostar det att köpa en kakelugn?   

Var kan man köpa en gammal kakelugn?

Läs mer om att köpa en NY kakelugn