Varför köpa kakelugn?

 

Att kakelugnen skänker väldigt mycket värme för väldigt liten arbetsinsats är en sanning som tål att upprepas. Och den som har god tillgång till ved kan faktiskt med en eller ett par brasor om dagen sänka sina värmekostnader radikalt.
Men för de flesta av oss som bor i hus med värmepannor eller centralvärme har kakelugnen förmodligen mer en trivselfunktion än som primär värmekälla. Fast även för den som inte vardagseldar ständigt och jämt, så är kakelugnen perfekt som värmekälla att stödelda i riktigt kalla vinterdagar, eller när temperaturen faller snabbt och husets värmesystem inte riktigt hinner med.  

Det är självklart både värmen och trivseln som är de viktigaste aspekterna för kakelugnsspekulanten. Men det förtjänar att nämnas att det kan finns fler motiv till att överväga att installera en kakelugn om du inte redan har turen att vara kakelugnsägare: 

  • Den som köper och vårdar en kakelugn, ny eller gammal, hjälper till att rädda en del av vårt svenska kulturarv.
  • En kakelugn i huset blir en utmärkt ”försäkring” i händelse av strömavbrott: kakelugnen kan hålla en familj varm och erbjuda matlagningsmöjligheter så länge veden räcker.
  • Faktiskt så kan det innebära en rening av inomhusluften när man regelbundet eldar hemma. Det sätter nämligen fart på luftcirkulationen inomhus så att luften byts ut.
  • Den långvariga värmeutstrålningen från en kakelugn ger en jämn och väldigt behaglig värme inomhus.
  • Den ger rummet skönhet och obestridlig charm – bara som ”möbel” och inredningsdetalj!
  • Inte minst så innebär installationen av en kakelugn faktiskt med största säkerhet en värdestegring av huset. Att det finns en kakelugn är något som alltid framhålls starkt i annonser och prospekt för hus som är till salu. En några år gammal bostadsvaneundersökning av vad vi i Sverige rankar högst när det gäller möbler och inredning visade att en spis, där man kan se elden och känna värmen, stod högt upp på önskelistan.   
  • Läs mer om fördelar med kakelugn

Tillbaka till köpa eller sälja kakelugn