Boktips

Elda : på bästa sätt i kamin, kakelugn och öppen spis – 1 Oktober 2021

Att elda med ved är ett härligt sätt att värma sitt hem. Och om det sker på rätt sätt så är det både smart och miljövänligt. I den här inspirerande boken finns allt du behöver veta om att välja ved, tända på bästa sätt och få energin i bränslet att bli till mesta möjliga värme. Här finns också oväntade och kul tips. Det här är handboken för alla som har kamin, öppen spis, kakelugn, vedspis eller vedpanna!

Kakelugnen i Sverige, 31 Aug. 2021 
Fram till 1900-talets början förblev kakelugnen den i särklass viktigaste värmekällan i svenska hem. Både teknik och estetik förfinades, även om det huvudsakligen är samma grundprincip som än idag används vid kakelugnsuppsättningar. I våra dagar är kakelugnen ett viktigt exempel på upplysningstidens arbete med teknik, vetenskap och konsthantverk, och genom att följa kakelugnens utveckling öppnas ett fönster till 1700-talets tankevärld. 

Min kakelugn och jag, 2014
Detta är upptakten till en historia om tio speciellt utvalda kakelugnar i Malmö och de människor som får lov att leva i deras närhet idag. En hyllning till något som varit och som fortfarande är.

För er som hellre läser en bra deckare så kolla in:

Kakelugnsmordet, 2015

Kakelugnsmordet, även i media känt som tandläkarmordet, var ett mord som inträffade i Stockholm på skärtorsdagen den 19 april 1962. Tandläkaren Robert Aspelin slogs ihjäl av den bankanställde Wilhelm Rodius, som ville dölja att han förskingrat pengar från Aspelin för att finansiera renoveringen av en herrgård. 

Hör av er med tips till oss om ni har förslag på andra böcker.