Elda i ny kakelugn

Har du fått en ny (eller gammal) kakelugn uppmurad i ditt hem?  Grattis!
Säkert längtar du efter att få elda i den på riktigt, men en nyuppmurad kakelugn behöver lite tid innan det går att elda i den. Det är lite som att ”köra in” en ny bil – du måste värma upp den försiktigt i början.  

Så här gör du för att ”elda in” dina nya kakelugn försiktigt:  

 1. Innan du börjar elda i din nya, fina kakelugn så måste den få torka. Helst i några månader, men åtminstone i ett antal veckor. Låt luckor och spjäll få stå öppna under den tiden så att luften kan cirkulera och ugnen torkar bra.
 2. Du bör också ta dit en skorstensfejare (sotare) som får provtrycka och godkänna den nya eldstaden.
 3. Viktigast av allt är ändå att du sedan börjar elda VÄLDIGT försiktigt.
  Det är för att i takt med att bruket i kakelugnen torkar så rör sig teglet och kaklet lite grann, och om de svängningarna sker för hastigt så riskerar kakelugnen att spricka!
  (Du kommer däremot att se att det spricker en aning i fogarna mellan kakelplattorna på sikt. Det är normalt, och inget du behöver oroa dig över. Med ett antal års mellanrum kan de vita fogarna mellan kakelplattorna behöva skrapas ur och fogas om, men det är mest en utseendefråga. Men bli alltså inte livrädd om du ser någon liten spricka i en sådan fog, det är helt i sin ordning.)
 4. När kakelugnen har stått några månader så kan du ägna några veckor åt att bara ställa in några värmeljus som får stå och brinna i kakelugnen, fortfarande med spjället öppet. Det sätter fart på luftcirkulationen och värmer försiktigt upp rökkanalerna.  
 5. Nästa steg är att elda försiktigt, med mycket små brasor.
 6. Trappa upp stegvis. 
 7. Ta för vana att elda försiktigt även fortsättningsvis. Helst inte mer än en brasa per halvt dygn (en på morgonen och en på kvällen). Eldar du på för mycket riskerar du att överhetta din kakelugn som då kan spricka och börja läcka och måste sättas om. Självklart kan du fylla på en brasa med ytterligare några vedträn på kvällen bara för att hålla liv i den för att det är mysigt, men reglera då gärna med spjället så att det inte brinner för kraftigt, och håll rentav luckorna öppna när du fyller på så att inte värmen blir för hög i kakelugnen. Behandla din dyrgrip med varsamhet!

Detsamma gäller en gammal kakelugn som stått oanvänd ett tag, till exempel över sommarsäsongen – börja elda försiktigt när vintern kommer! Har en kakelugn stått oanvänd längre än 3 år måste den för övrigt besiktigas av en skorstensfejare innan den kan användas.   

 

 Vet du vad luckorna längst upp på kakelugnen är till för och hur du ska hantera dem? Läs mer här!

Tillbaka till Elda och vårda din kakelugn