Köpa ny kakelugn

Köpa ny kakelugn – vad ska jag tänka på?  

För den som vill köpa en ny kakelugn är en hel del enklare än annars, och det finns också fler valmöjligheter. Förmodligen får du också punga ut med lite mer pengar i slutänden, men det kanske det kan vara värt.  Det allra första du bör göra är förstås att utgå från huset där kakelugnen ska stå. Hur gammalt är huset och vilken tidsålder representerar det?
Därmed inte sagt att ett gammalt hus MÅSTE ha en gammal kakelugn, eller ett nytt hus en ny ugn. Kontrasten mellan gammalt och nytt kan ju tvärtom ibland bli hur cool som helst. Men en rokoko-kakelugn i ett utpräglat Jugendhus blir i värsta fall ändå helfel. Det gäller att ha lite koll på stilarna, och om man medvetet väljer att bryta mot dem ska man verkligen veta vad man håller på med.
Mer om de olika tidsåldrarnas kakelugnsstilar kan du läsa om här.   

Vilka skäl kan det finnas till att köpa en ny kakelugn i stället för en gammal?

  • I grund och botten är valet mellan gammal eller ny kakelugn en smaksak.
  • Kanske har du just köpt ett sprillans nybyggt hus och tycker att en ny spis känns mer naturlig där. 
  • Det kan också vara så att du vet exakt vilken sorts kakelugn du vill ha, och det kan vara svårt att få tag i just den på begagnatmarknaden. Då är förstår en nyproducerad kakelugn i just den gamla stilen ett väldigt fint alternativ.
  • Det kan också vara de yttre förutsättningarna som gör det svårt att hitta just det man söker på begagnatmarknaden. Måtten och om den ska vara flat eller rund beroende på placeringen.   
  • I en kakelugnsaffär har du också fördelen av att kunna vandra runt som på en utställning och se massor av kakelugnar uppsatta eller på bild, för att underlätta ditt beslut. Och beställa just den du allra helst vill ha utan att behöva jaga runt på begagnatmarknaden och kan få nöja dig med en kompromisslösning som bara är nästan rätt. Det är förstår mycket svårare att hitta det du söker på begagnatmarknaden om det är just en grön paradkakelugn från 1700 kallt med relieffmönster och svarvade porslinsfötter som du bespetsat dig på, än om din dröm består av en rund, vit, slät bondkakelugn!  
  • På marknaden av nya spisar finns det dessutom valmöjligheter som den gamla marknaden helt enkelt inte erbjuder, både vad gäller design och funktion. Du kan till exempel köpa en modern kakelugn där utseendet har getts ett helt modernt uttryck.  Ett exempel är ”Sandugnen” som fungerar precis som en traditionell kakelugn, den väger lika mycket och håller värmen lika bra. Men den genialiska konstruktionen består av en cylinder i sju delar som köparen enkelt själv monterar ihop och sedan fyller med vanlig sand! Man kan dessutom få den i knalliga färger som verkligen blir det där lilla extra i ett modernt hem.  Kort sagt: finns det en del på marknaden som bara nya ugnar erbjuder.     

Läs mer här om du vill veta mer om att köpa en gammal kakelugn