Marshmallows & S'mores

Enkla kakelugnsrostade Marshmallows 

 1. Köp hem runda, stora marshmallows (bör hädanefter alltid finnas i skafferiet).
 2. Sätt ett par marshmallowsar längst ut på ett grillspett eller en grillgaffel.
 3. Grilla dem över lågorna i kakelugnen, rotera grillspettet så att den blir gyllenbrun runt hela. 
  Pass på – det är en kort, kort stund som Marshmallowsen är sådär perfekt gyllenbrun och lite lätt smält, för att i nästa stund ta eld och försvinna i en sockrig blå svetslåga!
 4. Fast det gör inget – när det händer blåser man bara kvickt ut den brinnande Marshmallowsen och äter den vidbränd, så som amerikanska barn alltid gjort! J Bränn dig inte på tungan bara.  

Andra förslag: grilla Marshmallowsen tills den är gyllenbrun och het och doppa sedan i chokladsås och ät!  

Kom ihåg:  att rosta en Marshmallow perfekt gyllebrun är en konst!  

S’mores (Marshmallows- och chokladkex)
 (S’mores har fått sitt namn efter alla de små girl scouts som vid otaliga amerikanska lägereldar tjatat ”Could I have some more?”. Testa att säga det upprepade gånger riktigt snabbt så kan du säkert gissa varför.)

En vidareutveckling av denna basala amerikanska kokkonst är de ljuvliga Marshmallowskexen. Varje amerikansk familj och scout-patrull lär ha sitt eget väl beprövade recept, nedärvt i generationer, men det är vanligt går till så här:  

 1. Ta ett kex, typ ”Graham crackers”. (Det är alltså kex i stil med ostbrickekex fast inte för salta. En del tar Digestivekex, men de är egentligen lite för spröda och söta. Men chokladdigestivekex är inte dumt till detta!)
 2. Lägg på ett par rutor mjölkchoklad på kexet. 
 3. Grilla en Marshmallows över elden
 4. När Marshmallowsen är rykande het, ta bort den från elden och lägg den på chokladbitarna på kexet och…
 5. … toppa skapelsen med ytterligare ett kex så att det bildar en ljuvlig ”sandwish” av Marshmallow/choklad-gojs.  

Detta är förstås desserten som följer först efter en äkta hemmagrillad och sotig hot dog-avnjutits, direkt uppträdd på grillpinne. Tänk, en hel måltid kan klaras av direkt vid kakelugnen i ditt eget hem!  

Enjoy!   

Ps. och till alla er småbarnsföräldrar där ute: kom ihåg att även den mest kinkiga matvägraren kommer att äta det han grillat själv över kakelugnselden! J