Hur murar man kakelugn?

Hur murar man upp en kakelugn?  Ja, till att börja med så är rubriken kanske lite missvisande. ”Man” i bemärkelsen ”vem som helst” murar nämligen inte bara upp en kakelugn, utan det är en ganska komplicerad historia som kräver kunskap. I regel är det med andra ord ett jobb för ett proffs.

Men visst, är man tillräckligt ambitiös så kan även en amatör lära sig att mura en kakelugn. Här och var hålls kurser i detta. Om det är en engångsföreteelse att sätta upp en kakelugn är det kanske inte mödan värt, men har du för avsikt att skaffa fler än en kakelugn, eller om ditt hus redan har flera kakelugnar som på sikt behöevr sättas om, då kanske du ska överväga att försöka dig på denna konst.

Men i regel vänder man sig alltså till en kakelugnsmakare eller en murare som kan detta med kakelugnar för att mura upp en ny eller gammal kakelugn. Muraren kommer att själv ha med sig material eller förse dig med en inköpslista med väldigt specifika krav. Ugnen ska muras med tegel som är eldfast, och som jämfört med vanliga tegelpannor kostar mycket, mycket mer. 
Till murandet använder man lerbruk som skapas av sand eller liknande. Just den detaljen är viktig, för använder man cementbruk så blir kakelugnen i princip omöjlig att ta ner igen när det är dina barns tur (eller så) att låta ta ner och mura om kakelugnen. Det är alltså viktigt att det är lerbruk som används. 

Så här går det till att mura upp en kakelugn: 
Muraren börjar längst ner, förstås, med ett fundament och murar sig sedan upp i ett komplext labyrintsystem av rökkanaler. Själva kakelplattorna får inte komma i närheten av elden, och därför fylls de med lerbruk innan de sätts fast på utsidan av kakelugnen.  Det som du och jag betraktar som själva kakelugnen, själva de vackra kakelplatorna med dekor och sådant, det är enbart en dekorativ fasad på det som egentligen ”gör”  hela kakelugnen: de smarta rökkanalerna inuti om är de som håller värmen.  

Tips!  Spruckna bitar av kakel går att laga – antingen enbart med fog, eller också med vanligt klister. Fråga i färgaffären.  

Tips!   Om man saknar en bit – hu – av kakelugnen, så lär man kunna ersätta den med en lika stor lagning av gips som putsas med linolja/terpentin och sedan målas med vit (eller vad nu kakelugnen har för färg) oljefärg.  En hantverkare kan också tillverka kompletteringskakel om någon enstaka saknas. Be om prisuppgift.