Köpa gammal eller ny?

Vi lever i en era då slit och släng-mentaliteten definitivt börjar få sig en törn, och där många höjer det tidstypiska och stilrena till skyarna. ”Pietetsfullt renoverat” är ett välanvänt säljargument i bostadsannonserna, och petnoga villaägare gör lördagsutflykter till Gysinge byggnadsvård för att köpa 30-tals-strömbrytare och färgpigment till linoljan.
Kakelugnarna måtte dra en suck av lättnad!
Nu är de eftertraktade och tas om hand, i stället för att åka ut med rivningsmassorna som så ofta skedde på 40-50-60- och 70-talen och till och med ännu senare.
Vi kan skatta oss lyckliga över att det i dag fortfarande – än så länge – finns en hel del gamla kakelugnar kvar som bjuds ut både av etablerade kakelugnsfirmor men även på annonsmarknader, så att den som vill köpa en kakelugn fortfarabde faktiskt kan göra valet mellan gammal och ny.   

Ta hänsyn till huset
Det är förstås klokt att ta hänsyn till husets arkitektur och tidsålder när man väljer kakelugn. Därmed inte sagt att ett gammalt hus bör ha en gammal kakelugn, men om man vill köpa en nytillverkad ugn till ett gammalt hus gör man ändå klokt i att ha lite koll på kakelugnsstilarna så att man väljer ett utseende som stilmässigt matchar husets ålder – oavsett om man väljer gammal kakelugn eller fabriksny.  Mer om de olika tidsåldrarnas kakelugnsstilar kan du läsa om här.  

Tänk på detta!
När man köper en gammal kakelugn köper man ”bara” själva fronten. Hela kakelugnens innandöme måste man i regel köpa helt nytt material till: tegel, murbruk, sand… osv. En gammal kakelugn blir alltså som ny inuti om den muras upp igen. Det kan vara värt att tänka på i valet mellan en gammal eller en ny!  Skillnaden är alltså primärt vilket utseende man vill ha på spisen: nytt och perfekt eller gammalt med skavanker men desto mer personlighet. Och i bästa fall en historia.  Tänk på det här när du står inför att köpa en kakelugn:  

  • Är stället där du vill ha din kakelugn ett hörn eller är det mot en slät vägg? Det avgör nämligen vilken sorts ugn du ska leta efter. En rund kakelugn är gjord just för ett hörn och kakelplattorna i den kommer inte att räcka till ända runt om du ställer den mot en plan vägg. Det kan man förvisso ändå göra, men i så fall får man mura och putsa upp den sista sträckan in mot väggen och utseendet blir då lite annorlunda. Generellt är tanken att en rundad kakelugn ska stå i ett hörn, eller i en nisch, och en flat kakelugn mot en rak vägg.
  • Oavsett om du köper en gammal eller ny ugn så måste du se till att platsen där den ska stå är förberedd för att klara tyngden av en kakelugn. Har det stått en kakelugn där från början när huset byggdes är chanserna förstås goda för att golvet där är förstärkt. Annars får man be en byggfirma om hjälp.
  • Vissa kakelugnar kan behöva fundament att vila på. I så fall måste ett sådan gjutas.
  • Du måste också ta hem en skorstensfejare som kollar skorstenen och provtrycker den.
  • Kolla med byggnadsnämnden där du bor – förmodligen krävs en bygganmälan för att sätta upp en ny eldstad.

Läs mer!  Köp en ny kakelugn    

 

Läs mer! Köp en gammal kakelugn