Sotaren säger att golvet inte bär för en kakelugn. Vad gör jag?

Fråga:
Hej!  Jag har ett hus från tidigt 1900-tal med kakalugnar i alla rum utom ett där den blivit borttagen. Rökgång och tydliga märken efter den gamla ugnen syns fortfarande. Jag skulle därför gärna vilja sätta in en kakelugn i rummet igen men det är här mitt problem kommer in. Rummet befinner sig nämligen på våning 2 och enligt sotaren skulle det därför i princip vara omöjligt att få bygglov för att installera en, då man idag måste ha ett tåligt fundament under så brandmännen inte får den i huvudet om det börjar brinna…
Nog känner man sig lite dum att man tog dit sotaren och inte bara satte upp ugnen först och kallade på sotaren senare och hävdade att ugnen alltid stått där… men men… nu är läget som det är.
Har ni något tips på hur man kan ta sig runt lagstiftningen eller något annat
bra tips i ämnet?  
/Karl
 

Svar:
Hej Karl, kul att du vill återställa husets gamla kakelugnar. Här ska vi försöka punkta upp några viktiga detaljer som svar:

 * I regel krävs inte bygglov för en installation av en ny eldstad, detta brukar bara kräva en sk bygganmälan, dvs ett ”bygglov light”. Kommunen kollar om det föreligger några generella förbud i det aktuella området samt meddelar att miljökontoret eller motsvarande i den aktuella kommunen äger rätt att begränsa användandet i händelse av klagomål från grannar samt att byggnadsnämnden vill ha ett sk sakkunnigintyg då installationen är klar. 

* Varför skulle man inte kunna ha en kakelugn på ovanvåningen? Det var ett väldigt underligt besked du har fått från din sotare om att det skulle vara någon slags generell regel. Det har ju stått en kakelugn där innan och den har ju inte trillat ner! Förmodligen finns det någon form av bärande konstruktion i golvet under där kakelugnen har stått, typ en tvärställd balksom vilar på två bärande väggar i undervåningen.
MEN: Om det inte finns en bärande konstruktion så ska nog den nitiske sotaren snarare ha credit. Dock inte för brandmännens skull utan för att kakelugnen skulle utgöra en livsfara för er som bor där för att konstruktionen på sikt inte kommer hålla; det blir helt enkelt för "svajigt".
 

* Vad gör man då?
Ja, v
ad är det man vill kringgå och vem försöker man egentligen lura om det nu är så att det intefinns någon bärning under den önskade kakelugnen…? Det är ju förstås för din egen skull i första hand som du måste vara säker på att golvet håller för kakelugnen.
Vårt tips! Ta kontakt med aktuell byggnadsnämnd och kontrollera om det föranligger några generella beslut mot installation av kakelugn på andra våningen i hus i kommunen. Troligtvis gör det inte det, det skulle vara oerhört märkligt!!!
Ta sedan hem en byggkille och be honom kolla om det går att installera 800 kg (eller så, beroende på vilken modell du har tänkt dig) kakelugn på det aktuella stället. För att kolla det måste man nog bryta upp lite i golvet för att kunna göra en bedömning. Det kan ju kännas jobbigt, men å andra sidan: om du ändå ska installera en kakelugn där så kommer det ju inte att synas! Om byggkillens svar är att bärande konstruktion saknas så be honom att förstärka/stämpa golvet/underlaget nerifrån. Det går alltid att göra på något sätt med typ en stående järnbalk från våningen under eller i värsta fall ända ifrån källaren.
När det är gjort så mura in kakelugnen och ta dit sotaren, problemet är ur världen! 

Hoppas du blev något klokare och varmt lycka till med dina kakelugnsplaner!