Fråga: Först av allt vill vi tacka för en mycket trevlig hemsida med mycket bra information. Vill ge er ett mycket stort beröm för detta.
Nu till vår fråga till er: Sedan 2004 när vi köpte vårat hus har vi försökt att ta reda på vilka som har tillverkat våra kakelugnar, Vi är glada och stolta över våra 4 kakelugnar men vill veta lite mera om dem.
Kanske ni vet någon som är mycket duktig eller ni kanske kan hjälpa oss?
Än en gång tack för en mycket trevlig hemsida.
Med Vänliga Hälsningar
Robert & Catrin
(Oktober 2007)
Svar: Hej Robert och Catrin,
Stort tack för berömmet!
Frågan är inte helt enkelt, tyvärr.
Om ni hade haft en nedplockad kakelugn så hade jag bett er spana efter märkning på insidan av kakelplattorna. En sådan märkning går nämligen att leta efter i litteraturen och har man tur så kan man härleda den på det sättet. Men eftersom era kakelugnar är uppsatta och står där de står så är det ju värre.
En möjlig variant vore ju att försöka forska genom att fråga en tidigare ägare till huset. Har man tur så är det en och samma ägare som bott i huset sedan det var nytt och som vet precis! Men risken är förstås att huset haft många ägare och att informationen gått förlorad genom åren.
- Här på sajten skriver vi annars lite om ”kakelugnsforskning”, klicka här.
- Kolla också in svaret på en snarlik fråga: Kan vi ta reda på hur gammal vår kakelugn är?
En annan aspekt är också att det beror lite på hur kakelugnarna ser ut. Har de ett väldigt speciellt mönster så kan en kännare direkt säga ”aha, den där gjorde Gustavsberg år si och så!!!” Har ni en kakelugn med sådant distinkt mönster kan ni också spana efter den i någon av de böcker som finns om kakelugnar. En bok som är riktigt värdefull i detta sammanhang heter ”Den verkliga kakelugnen”; läs mer om den här under boktips. Där finns många bilder på olika typer av kakelugnar från mängder av fabriker.
Självklart skulle man också kunna vända sig direkt till någon av de stora kakelugnsfabrikerna (Rörstrand, Gustavsberg osv) som säkert vet om det är en av deras, men som kanske även skulle kunna ha ett hum om vem som annars är tilllverkaren.
Om era kakelugnar däremot är helvita och lite enklare så var den väldigt vanlig och det blir svårare att härleda den.
Jag vet inte var i landet ni bor, men kanske finns det någon lokal kakelugns-makeri som ni skulle kunna ta med bilder till och fråga?
Finns det andra gamla hus i grannskapet som har liknande kakelugnar? Kan de husägarna sitta inne med mer information?
En möjlig utväg skulle också kunna vara att fråga på ert lokala museum som kan känna till gamla kakelugnsmakerier och ha arkivmaterial som visar vad de producerade.
Du vet säkert vilket år huset byggdes, och kan försöka bilda dig en uppfattning om ifall kakelugnarna är original. Här på Allt om kakelugnar.se kan du läsa mer om de tidstypiska stilarna som visar vilken epok en kakelugn kommer ifrån.
En sista och – vi erkänner – mycket lååångsökt idé: har ni sedan ni flyttade in tittat UPPEPÅ kakelugnarna? En del kakelugnsmakare har som tradition att lämna efter sig ett litet brev elle papperslapp som visar vem som murade upp den och när. Då ska ni förstås ha tur, men vem vet… Ibland ska man ha det!
/ Lycka till! önskar vi på Allt om kakelugnar.se
Har du som läser detta fler förslag på hur man kan ta reda på mer om sin kakelugn? Maila oss gärna så lägger vi ut infon!